top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Tecavüz kültürü




Geçen gün sokağa çıkma serbestliğinden yararlanan 12 yaşındaki kız çocuğu, annesiyle birlikte parka gitti. Annesi otururken bisikletiyle dolaşan kız 3 erkeğin sözlü tacizine uğradı. Tacizcilerden biri kız çocuğunu kolundan tutarak kendi evine götürmek istedi. Daha sonra yakalandılar ve işlemlerin ardından serbest bırakıldılar.


Belki de karar hukukidir. O zaman şunu sorabiliriz; bu ülkede kimler tutuklu yargılanıyorlar?


Devlet bir seçim yapıyor ve bu seçime göre tecavüzcüler pek üst sıralarda değil, en azından yazarlar, çizerler, gazeteciler kadar büyük tehdit oluşturmuyorlar.


3 gün önce Fatih Tezcan “Tayyip Erdoğan'ı devireceğiz, idam edeceğiz diyorsunuz. Karınızı, çocuklarınızı nasıl koruyacaksınız bizden?” diyerek içindeki savaş ganimetçisi tecavüz özlemini yansıttı.


Dün de Nevşin Mengü, Berna Laçin, Feyza Altun ve Canan Kaftancıoğlu hakkında atılmış benzer tweetler ortaya çıktı.


Elmeru_baba adında (Kadir Gözoğlu) bir hesap: “darbeye yeltenirlerse Nevşin benim, Berna benim, Feyza Altun benim. Canan’ı ben almam, aklınızdan bile geçirmeyin.” diye yazınca, takipçilerinden epey destek aldı:


Mustafa: “Alıp da avrat edecek halimiz Allah korusun yok elbette herkesin bi bildiği vardır, kimi domuz avına çıkar kimi ıslak saçlarla oynar ne bileyim işte fantezi meselesi.


Kübra: Sıkıntı yok abi Kanas Canan’ı ben alırım. Hakkında çok güzel planlarım var.


Selim: Canan için bizim arkadaşta bir tane kangal köpeği var, ben onu düşünmüştüm.


Meltem: Canan’ı bana versinler tek başıma yeterim ben ona.


Ferhat: Benim için fark etmez bulduğumun kafasına poşeti geçiririm hepsi Nevşin, Canan olur.


Davut: Olaya savaş ganimeti cariyeler gibi bakıyoruz 15 Temmuz’da vatanın aziz evlatları canlarını verdi tabi ki de goy goy da var.


Murad: Abiciğim maşallah biz bir tane bulamıyoruz sende 4 Grup Fantezisi ama ağzının tadını bilmiyormuşsun Canan diğer 3’üne eşdeğer.






Sonra ne oldu. Tepkiler gelmeye başladı. Ve Kadir Gözoğlu şunu yazdı:


“Tweetmdeki espri için Canan Kaftancıoğlu ve Nevşin Mengü beni hedef göstermiş. Linç edilecekmişim! Ne hesabıma dokunurum, ne tweetlerimi korumaya alırım. Ne de geri vites yaparım.. Burdayım kaçmıyorum. Ev röntgenleme emri veren bir ahlaksızda ahlak dersi alacak değilim."


Sonuç, hesabını kapattı. CHP İl başkanlığını arayıp Canan Kaftancıoğlu’ndan özür dilemek istediğini belirtti.


Neden?


Çünkü karşı kesimden, kendisinin “linç” dediği toplumsal baskıya maruz kaldı. Ama en önemlisi kendi grubundaki, yani yaranmak istediği insanlar tarafından da tepkiyle karşılandı.


Bir süredir “sosyal medyaya TC kimlik numarasıyla girilmesini" sağlamaya çalışan AKP ve MHP, Twitter’da Etik Kurul diye bir hesap açmıştı. %99 muhaliflerin tweetlerini “etik dışı” olarak damgalayan bu hesap da, rüzgarı kendi tarafına çekmek için Kadir Gözoğlu'nun tweetlerini etik dışı olarak damgalayınca şahsın tutunacak dalı kalmadı.





Çünkü bu insanların, kadınları ve çocukları tecavüz etmekle ilgili bu kadar rahat tehditler savurabilmelerinin asıl nedeni milyonlarca insanın yanında "güçlü kişilerin" de kendilerini destekleyeceklerini bilmeleri.


Kimisi sırtlarına vurarak, kimisi sessiz kalarak, kimisi de tutuksuz yargılayıp beyefendilikten minimum yatar vererek.


Sadece bu nedenden değil ama en çok bu nedenden ötürü, bu 'güçlü tanıdıklara' sahip tecavüz kültürüne karşı durabilmek ve onu değiştirebilmek için kadın örgütlenmelerini desteklememiz gerektiğine inanıyorum.


Not: tam ben bu yazıyı paylaşıyorken, bu tecavüz tweetlerinden birini atmış ve Etik Kurul hesabı tarafından damgalanmış bir kişi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'a "sizleri ve davamızı zor durumda bıraktıysam özür dilerim" diye tweet attı. Tecavüz tehdidinden değil yani. Davada zor durumda bırakmaktan. Benden daha iyi özetledi durumu.





Comments


bottom of page